Втрата паспорта, що робити?

29.11.2019

Втрата паспорта, що робити?

З питаннями щодо відновлення документів до наших РП звертаються мало не щодня. Наш юрист Олег Руденко підготував чіткий алгоритм дій у таких випадках, користуйтесь!

Статтею 198 Кодексу України про адміністративні правопорушення за втрату паспорта передбачено штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів. Середній розмір штрафу за втрату або пошкодження документу становить близько 50 гривень. Тож якщо Ви втратили паспорт громадянина України, зволікати з виготовленням нового не варто.

Що робити?

  1. Подати заяву до Поліції про втрату паспорта та необхідність його поновлення.
  2. «Не зволікаючи ідіть до найближчого відділу поліції та подайте заяву про втрату паспорта при невідомих обставинах. Якщо раптом вас будуть відмовляти від подання заяви, будьте наполегливими та стійте на своєму. Адже відомі випадки, коли після втрати та відновлення паспорту до потерпілих зветались кредитори з вимогою повернути кошти, оформлені на паспортні дані. Тяганина по судах та доведення невинності без заяви про втрату буде нелегкою, тож не баріться та вчасно повідомляйте поліцію про зникнення головного документа”, — радить юрист.
  3. У поліції отримайте «відривний талон», що підтвержує факт подання даної заяви. “Звісно, це непростий шлях, але він варий того, щоб уникнути неприємностей, наприклад, багаторічна виплата чужого кредиту. З виданою постановою вам необхідно прийти у відділ паспортного столу та оплатити штраф.
  4. Звернутись до відділу міграційної служби або ЦНАП та оформити посвідчення особи.

“Отже, якщо ви втратили паспорт громадянина України, перш за все слід звернутись до Поліції із заявою, потім у міграційну службу (ЦНАП) за місцем реєстрації проживання або фактичного перебування”, — пояснює Олег Руденко.

У міграційному підрозділі є можливість подати заяву про втрату. Необхідно мати при собі наступні документи:

  1. безпосередньо заяву;
  2. дві (три — у разі одержання втраченого паспорта в іншому територіальному підрозділі) фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;
  3. платіжний документ з відміткою банку про сплату державного мита або копію документа про звільнення від сплати державного мита;
  4. документи, на підставі яких у паспорті проставляються відмітки в паспорті(залучення свідків) пред’являє за наявності;
  5. копію постанови про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи за заявою особи до органів внутрішніх справ про викрадення паспорта (пред’являє за наявності — відривний талон із Поліції).

Термін видачі нового паспорта після звернення складає 1 місяць. У випадку, коли потрібна додаткова перевірка за матеріалами справи, термін видачі паспорта може бути продовжений ще на місяць, але не більше.

До видачі паспорта міграційний підрозділ має видати особі тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України.

Залишились питання?

Залиште свої контактні данні, і ми зв'яжемося з Вами якнайшвидше, щоб відповісти на ваші питання та допогти Вам

© "ВОЛНА", Всі права захищені