Кроки до перемоги!

07.07.2020
Кроки до перемоги!
 
Вперше за 10 років за дорученням Голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михаил Радуцкий (Mihail Radutsky)
піднімаються питання щодо реалізації та формування наркополітики в Україні на парламентському рівні. На тему, про яку майже не говорять або говорять в узькому колі сьогодні сьогодні за ініціативи БО БФ "ВОЛНА" відбулось засідання підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІДом та соціально небезпечними захворюваннями Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування під головуванням народного депутата України Лада Булах (Lada Bulah), на якому розглядався стан виконання Стратегії державної політики щодо наркотиків до 2020 року.
 
На захід були запрошені очільники Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство внутрішніх справМіністерство соціальної політики України, представники Альянс громадського здоров'я Alliance for Public Health, «100% життя» - Мережа ЛЖВ, Всеукраїнське об'єднання наркозалежних жінок ВОНА, а також представники UNAIDS Office In Ukraine, UNODC Programme Office in Ukraine та інших НУО.
 
Дуже прикро, що з профільних міністерств, які є безпосередніми виконавцями Стратегії, взяли участь тільки представники МОЗ України.
 
 
Народні депутати України вже взяли на контроль подальші дії міністерств щодо виконання Плану заходів по Стратегії. МОЗ України пообіцяли все проаналізувати та відзвітуватися у вересні 2020 року, але вже зараз зрозуміло що як мінімум 20 пунктів з 32 плану даної стратегії не виконано.
 
З фактами не посперечаєшся:
 
- 90% Плану дій не може бути виконано в визначений термін;
- Мінімум 83% засуджених за "наркозлочини" - це люди, які вживають наркотики, а не наркозбувачі;
- 8500 наркозалежних знаходяться у місцях позбавлення волі за зберігання наркотиків без мети збуту;
- Держава витрачає мінімум 8 500 000 євро в рік на утримання наркозалежних у в'язницях;
 
Правозахисники оцінюють таку нароколітику як неефективну, каральну і таку, що призводить до погіршення наркоситуації в країні, не мотивує до лікування, сприяє поширенню інфекційних хвороб, безпорадна щодо профілактики вживання наркотиків серед дітей та молоді.
 
Чому така ситуація склалась в Україні? Ми знаємо відповідь на це питання.
 
Невиконання Плану дій та криміналізація людей, які вживають наркотики!
 
Ми наголосили для протокольних рішень питання зміни НПА, що є запланованими у Стратегії та актуалізували внесення змін до наказу МОЗ №188, лідери спільноти ЛЖН зазначили: необхідно терміново прийняти стандарти медичних та соціальних послуг для людей, які вживають наркотики і виконати зобов’язання перед міжнародною спільнотою щодо декриміналізації. Наразі бачимо реалізацію цілком протилежного сценарію: Україна приймає закони щодо збільшення штрафів та термінів покарання.
Ми дякуємо за підтримку і розуміння такої вкрай важливої і важкої теми особисто М.Радуцькому та народному депутату Л.Булах і сподіваємось, що формування політики щодо наркотиків в Україні відбудеться!
 
Ми не знаємо коли наступлять з

Залишились питання?

Залиште свої контактні данні, і ми зв'яжемося з Вами якнайшвидше, щоб відповісти на ваші питання та допогти Вам

© "ВОЛНА", Всі права захищені