Перемога заради життя

18.02.2021

Увага! У лютому 2021 року в Луганській області, в м. Сватово сталося знакова для спільноти людей з наркозалежністю подія - відкриття сайту Підтримувальної терапії антагоністами опіоїдів (ПТАО) (стара назва замісна підтримувальна терапія ЗПТ) на базі КНП СОЛНПД (стара назва - Сватовский психо-неврологический диспансер).

Цієї події ми чекали аж два роки. Саме у лютому 2019 року люди, які живуть з наркозалежністю, об'єдналися довкола свого лідера - Олега Лагунова, створили ініціативну групу і звернулися до консультанта з регіонального розвитку БО БФ "ВОЛНА" Квітковського Олексія із запитом про надання допомоги, щоб ініціювати відкриття кабінету ПТАО в м. Сватово.

Це були нелегкі два роки. Ми писали листи в ДОЗ, організовували зустрічі і круглі столи, і Олексій Квітковский виносив це питання на розгляд координаційної ради  з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДУ.  Тоді члени координаційної ради проголосували «За».

Так вийшло, що процес відкриття кабінету ПТАО у Сватово співпав з медичною реформою і децентралізацією медицини в Україні, тому перед нами раз по раз поставали різні виклики. Тільки-но домовилися з головним лікарем, виділено приміщення, готується заявка на технічну допомогу до Альянсу громадського здоров’я, як ЛПУ міняє свій юридичний статус, змінюється головний лікар.  Знову  починаємо комунікацію, справа впирається в низькі розцінки за річне ведення одного пацієнта від НСЗУ і "стає на паузу". Але витримувати паузи ми не можемо, оскільки від цього залежать наше здоров'я і ціна затримки - життя людей. Тому ми продовжували свої адвокационные дії. Черговою проблемою була епідемія нової коронавирусной інфекції COVID – 19, у людей вже танула надія на те, що вони доживуть до моменту відкриття ПТАО в їх районі.

Саме відкриття кабінету свідчить про те, що спільнота міцнішає і до нашого голосу – дослухаються. Безперечно, важливу роль відіграла налагоджена комунікація з реформованою в Центр Психічного Здоров'я  Луганською обласною наркологічною службою, адміністрацією КНП СОЛНПД, участь у Zoom конференціях з Центром громадського здоров'я. Але головна рушійна сила – це активна позиція людей, які живуть з наркозалежністю, у Сватово.

 Попередньо сайт ПТАО в м. Сватово зможе прийняти 30 пацієнтів на метадонову програму і 15 на бупренорфінову.

Цій радісній події додає гіркого присмаку те, що з тридцяти людей, які в 2019 році писали заяви в ДОЗ на відкриття кабінету, дев’ять так і не дочекалися . Шестеро померли - хто від передозування, хто від хронічних хвороб, один замерз. Ще двоє стали на платну програму і кожні 10 днів їздили в Харків, наразі вони вже перевелися, і тільки одна людина сказала, що сама вийшла з вживання, коли зикла надія на те, що сайт буде відкритий.

«Пам'ятаю як переживав, коли відкриття кабінету відкладалося. Часом я був близький до відчаю і мені здавалося, що уся робота була зроблена даремно. Тоді я почув надзвичайно важливі слова: усі бачать і знають ЩО ти робиш для співтовариства і для відкриття кабінет ЗПТ у Сватово. Часом негативний результат можна використати як інструмент для подальшої адвокації, головне не опускати руки. Це була дуже слушна порада. Коли стали просідати індикатори по набору нових пацієнтів і під час ZOOM з ЦГЗ я почув, що в Луганській області немає потреби в наборі нових пацієнтів, я виступив і показав заяви. Це було в жовтні, в лютому вже почали приймати людей на програму в Сватово», - розповів Олексій Квітковський.

Окремо слід подякувати лідерові ІГ в Сватово - Олегу Лагунову, який робив усю роботу на місці, збирав потреби і організовував присутність співтовариства на різних зустрічах. Звичайно ж, БО БФ ВОЛНА зі свого боку надавала всебічну підтримку.

«Людина, яка потребує життєво необхідного лікування, має його отримати не залежно від того, живе вона в обласному центрі чи невеликому містечку. Це – наша принципова позиція. Тому ми підтримували й надалі будемо підтримувати відкриття кабінетів у невеликих містах. Такий підхід повністю виправданий:  за оціночними даними в Україні більше 200 тисяч споживачів опіоїдів, а програмою замісної терапії охоплено всього  14 868 людей. Тобто, програма має розширюватися», - пояснив директор БО БФ «ВОЛНА» Олег Димарецький.

 

Залишились питання?

Залиште свої контактні данні, і ми зв'яжемося з Вами якнайшвидше, щоб відповісти на ваші питання та допогти Вам

© "ВОЛНА", Всі права захищені