Сьогодні відбулась акція «OVERDOSE UA - час допомагати!».

31.08.2021
Сьогодні в Міжнародний день боротьби з передозуваннями під будівлею Міністерства Охорони Здоров’я відбулась акція «OVERDOSE UA - час допомагати!».
В Україні згідно біоповедінкового дослідження ЦГЗ мешкає близько 347 000 людей, які вживають наркотики ін’єкційно. Але статистика смертей від передозування відсутня, як і системна робота з протидії цьому явищу.
Тому активісти, фахівці охорони здоров’я, представники громадських організацій та представники спільноти людей, які вживають наркотики, вийшли до Міністерства охорони здоров’я з вимогою забезпечити роботу програм профілактики передозувань.
Під час акції перед присутніми, серед яких були представники ЗМІ, виступили фахівці, які розповіли про проблеми та шляхи зменшення фатальних випадків, пов’язаних з передозуваннями.
Життя наркозалежного з передозуванням опіоїдами в критичній ситуації може врятувати препарат «Налоксон». Він має продаватися в аптеках без рецепта, проте згідно з дослідженнями, які проводило БО БФ «ВОЛНА», препарат є в одиничних аптеках і знайти його – досить непросто.
«Якщо говорити про протидію передозувань, то розв'язувати проблему можна лише системним підходом. І він має включати не лише питання з доступністю рятівного препарату «Налоксон» в аптечній мережі, а і зростання обізнаності про його застосування та взагалі порядок дій при передозуванні. Сьогодні ми закликаємо людей бути уважними та чуйними : якщо Ви бачите людину без свідомості – не проходьте байдуже повз, бо можливо саме в цей момент ви можете врятувати життя», - заявив Oleg Dymaretsky директор БО БФ «ВОЛНА»
Своєю чергою, Павло Скала, директор з політики та партнерства Альянс громадського здоров'я Alliance for Public Health звернув увагу присутніх на різницю в підході до Дня боротьби з передозуваннями в Україні та США, та наголосив на необхідності розширення поінформованості населення як щодо проблеми передозувань, так і щодо проблеми наркозалежності.
Яскраві виступи Олега Димарецького, директора БО БФ «ВОЛНА», Павла Скали, директора з політики та партнерства, Альянсу громадського здоров'я та Тетяни Лебедь, директорки «Всеукраїнське об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА» доповнив тематичний перфоманс, який був підготований Вєлтою Пархоменко.
Завершився захід тим, що до Міністерства охорони здоров’я було передано лист з вимогами активістів.
Крім цього силами Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю «ВОЛНА» в регіонах також були проведені масові заходи. Їх мета така ж, як і в акції в Києві – пояснити, як діяти в разі передозування, та як з допомогою препарату «Налоксон» врятувати життя людини.
БО БФ «ВОЛНА» дякує представникам Альянсу громадського здоров'я, ВБО «Конвіктус Україна», Національна Гаряча Лінія з питань наркозалежності та ЗПТ та усім іншим організаціям, які підтримали нашу ініціативу та долучилися до акції в Києві та регіонах.
Звертаємо увагу, що організатори акції - Всеукраїнське об'єднання людей з наркозалежністю «ВОЛНА» за участі та підтримки МБФ «Альянс громадського здоров'я», Міжнародного Консорціуму з Наркополітики (IDPC), «100% життя» - Мережа ЛЖВ, Клуб Еней, Ресурсний центр БО "ВОЛНА-ПІВДЕНЬ", Ресурсний центр БО "ВОЛНА-ЗАХІД ", Східний Ресурсний центр Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю «МЕРИДІАН», у партнерстві з БО Всеукраїнське об'єднання наркозалежних жінок ВОНА та ініціативними групами людей з наркозалежністю з 25 регіонів України, та іншими міжнародними та українськими неурядовими, правозахисними організаціями, що працюють у сфері адвокації прав людей, які вживають наркотики.
 

Залишились питання?

Залиште свої контактні данні, і ми зв'яжемося з Вами якнайшвидше, щоб відповісти на ваші питання та допогти Вам

© "ВОЛНА", Всі права захищені