Відкрите звернення "ВОЛНИ" до партнерів та стейкхолдерів

01.04.2020

Шановні українські колеги, друзі, зацікавлені в декриміналізації наркополітики об'єднання!

 

Незважаючи на нові виклики системам охорони здоров'я по всьому світу, зараз в Україні є значний привід об'єднатися усім організаціям, що працюють на благо спільноти людей, які вживають наркотики і поєднати зусилля, спрямовані на декриміналізацію зберігання наркотиків для особистого споживання! Привід для активізації наших зусиль - рекомендації Комітету ООН по Економічним, Культурним і Соціальним Правам уряду України по відношенню до людей, які вживають наркотики, які були дані за результатами звіту, поданого в комітет в січні 2020 року, обговорені на очному засіданні комітету в лютому 2020 року і які прямо рекомендують уряду України розглянути питання про декриміналізацію зберігання наркотиків для особистого споживання.

 

Рекомендації, зокрема, говорять:

 

«42. Визнаючи засновану на наукових даних політику держави-учасниці щодо наркотиків, в тому числі застосування таких програм, як програма опіоїдної замісної терапії та програми зниження шкоди, Комітет стурбований криміналізацією зберігання невеликих кількостей наркотичних засобів, що створює бар'єри для споживачів наркотиків для доступу до лікування та послуг зменшення шкоди через страх криміналізації. Комітет також стурбований високою поширеністю ВІЛ-інфекції та гепатиту С серед осіб, які вживають ін'єкційні наркотики, обмеженим доступом укладених до програм опіоїдної замісної терапії, зменшення шкоди та соціальною стигматизацією споживачів наркотиків. Комітет із занепокоєнням відзначає відсутність запитуваної інформації про комерціалізацію деяких програм опіоїдної замісної терапії і про нагляд з боку влади за цими програмами (стаття 12).

 

43. Комітет рекомендує державі-учасниці застосовувати узгоджений, заснований на правах людини підхід до споживачів наркотиків, розглянути питання про декриміналізацію зберігання наркотиків для особистого споживання. Комітет також закликає державу-учасницю продовжувати свої зусилля з розширення програм зменшення шкоди, зокрема в тюрмах  і забезпечувати якість і адекватність комерційних програм опіоїдної замісної терапії. Державі-учасниці слід також вжити необхідних заходів по боротьбі з соціальної стигмою по відношенню до споживачів наркотиків шляхом навчання співробітників поліції, соціальних працівників, співробітників служб захисту дітей і медичних працівників та підвищення обізнаності громадськості, особливо про їхнє право на здоров'я. »

 

З повним текстом звіту  засідання і рекомендаціями можна ознайомитися тут https://harmreductioneurasia.org/ru/komitet-oon-prizyvaet-k-dekrimu/

 

Ініціатори звіту - Всеукраїнське об'єднання людей з наркозалежністю ВОЛНА” - закликає усі зацікавлені в подальшій адвокації організації, групи спільнот, ініціативні групи активістів з України відгукнутися на заклик в об'єднанні зусиль і дати знати про свою спроможність бути готовим до участі в будь-яких адвокаційних діях, спрямованих на декриміналізацію зберігання наркотиків для особистого споживання. "ВОЛНА" і група активістів, партнерських об'єднань і мереж  бере на себе роль лідера у плануванні і здійсненні адвокації.

Все, про що ми просимо - надіслати назву організації з України в підтримку наших дій у заклику відповідальних сторін до імплементації рекомендацій. Чим більше буде організацій, готових підтримати декриміналізацію, тим голосніше буде наш голос, а результат - значущий!

 

На даний час до нашої ініціативи долучились 16 організацій і 8 ініціативних груп!  

 

Ви з нами?

 

Надсилайте назви організацій, ініціативних груп та імена активістів на електронну адресу olegdumar@gmail.com

 

Залишились питання?

Залиште свої контактні данні, і ми зв'яжемося з Вами якнайшвидше, щоб відповісти на ваші питання та допогти Вам

© "ВОЛНА", Всі права захищені