Сьогодні 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

01.12.2021
Сьогодні 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом, мета якого є підвищення обізнаності населення про ВІЛ-інфекцію/СНІД і демонстрація міжнародної солідарності перед загрозою пандемії. В цей день проводять заходи, які дають можливість дізнатися факти щодо поширеності ВІЛ-інфекції та способи протидії поширенню захворювання.
 
В цей день варто нагадати, що у східній частині Європи, за даними ВООЗ, основними шляхами поширення ВІЛ-інфекції є гетеросексуальні контакти та споживання ін’єкційних наркотиків. За даними «Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Київська, Чернігівська область, а також місто Київ.
Епідемія залишається сконцентрованою серед ключових груп. Так, за даними Центру громадського здоров’я в період січень-жовтень 2021 р. виявлено всього 12 626 нових випадків інфікувань ВІЛ, серед яких приблизно кожен третій пов’язаний з уведенням наркотичних речовин ін’єкційним шляхом.
 
«Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти та усвідомлюють реалії життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та толерантно ставитися до тих, хто живе з ВІЛ-інфекцією. Хочу підкреслити, що в Україні відбувається низка важливих заходів, які сприяють протидії поширенню хвороби, одним із найдієвіших є реалізація програми замісної підтримувальної терапії за державні кошти. До речі, досвід України є унікальним — ми є єдиною країною в регіоні, яка впроваджує таку програму за державні кошти. Тому разом з партнерськими організаціями команда БО БФ «ВОЛНА» прикладає максимум зусиль для розширення програми ЗПТ, яка на сьогодні є найбільш дієвим інструментом запобігання розповсюдження ВІЛ-інфекції», - наголосив Олег Димарецький, директор БО БФ «ВОЛНА».

Залишились питання?

Залиште свої контактні данні, і ми зв'яжемося з Вами якнайшвидше, щоб відповісти на ваші питання та допогти Вам

© "ВОЛНА", Всі права захищені